top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıSerkan çankaya

Etkinlikler Hakkında Faydalı Bilgiler

Güncelleme tarihi: 16 May 2020

Etkinlikler kişi ya da kurumların her detayını ayrı düşünerek, planlayarak hayata geçirdikleri organizasyonlardır.


İki başlık halinde ele alırsak birincisi küçük çaplı bireysel etkinlikler ikincisi ise binlerce kişinin katıldığı kamusal ve kurumsal etkinlikler.

Bireysel etkinliklere örnek verecek olursak sanatsal etkinlikler, gezi etkinlikleri, kültür etkinlikleri, okul etkinlikleri, çocuk etkinlikleri, atölyeler, workshoplar ve doğum günü gibi küçük çaplı etkinliklerdir.

Kurumsal etkinliklerden ise konserler, açılış etkinlikleri, yeni yıl kutlamaları, lansman, fuar organizasyonu, resmi törenler, resmi bayram kutlamaları,spor etkinlikleri vb büyük çaplı etkinliklerdir.

Bizim konumuza gelecek olursak etkinliklerde nelere dikkat etmemiz gerekir nasıl bir planlama yapmamız gerekir karşımıza ne tür zorluklar çıkabilir bunlardan biraz bahsedebiliriz.

Etkinlikleri ölümsüz kılan geniş kitlelere yayılmasını sağlayan en önemli araç fotoğraf ve video çekimidir.Birçok etkinlik genelde yıl bazında ya da ay bazında periyodik olarak tekrarlanmaktadır bu sebeple etkinlik planlayıcıların organizasyonu ölümsüz kılacak prodüksiyon ekibi ile fikir alışverişinde bulunmasını öneriyorum,zira ortaya çıkacak görseller bir sonraki etkinlikte katılımın artmasını sağlayacak ve daha büyük organizasyonlar yapma imkanı sunacaktır.

Etkinlikler tekrarı olmayan organizasyonlar olduğu için tüm aşamaları titizlikle düşünerek olumsuzluk teşkil edebilecek durumlar göz önüne alınarak mutlaka yedekli çalışmayı gerektiren organizasyonlardır. Bu sebeple eğer ki bir fotoğraf çekimi yapılıyor ise yedek bir makine bulundurmak ya da iki fotoğrafçıyla çalışmak en doğrusudur video içinde aynı şeyler geçerlidir.

Etkinlik çekimi öncesinde sahada keşif yapılması ve etkinlik planlayıcı tarafından brief alınması gerekmektedir,başlangıç ve bitiş saatleri program akışı organizasyondan birkaç gün önce mutlaka belirlenmiş olup karşılıklı mutabakat sağlanmalıdır. uzaktan iletişim yolu ile bilgilendirme yapılması durumunda yanlış adreste bulunma ,gecikme gibi durumlar yaşanabilir. Bu sebeple bir araya bir araya gelme imkanı olmuyor ise adres bilgisi mutlaka konum olarak paylaşılmalıdır.

Etkinlik çekimlerinde dikkat edilmesi gereken bir konuda organizasyon koordinatörünün net bir şekilde belirlenmesidir büyük organizasyonlarda birçok alt yüklenici olması sebebiyle karışıklık yaşanabilir ve bu karışıklıkların önüne geçebilme nin en doğru yöntemi tüm organizasyonu yöneten bir koordinatörün olmasıdır.büyük organizasyonlarda birkaç koordinatör olması hataları azaltmak yerine karışıklığa yol açılmasına sebep olabilir. Bu karışıklıkların önüne geçilebilmesinin bir yöntemi ise tüm ekiplerin telsiz kullanımıdır.

Etkinlik başlamadan iki saat önce tüm ekip ve ekipmanların hazır olup, provaların birebir gerçekleşecek etkinlik düzeyinde yapılması gerekmektedir.

Etkin çekimi nasıl yapılır

Etkinliği düzenleyen kişi yada kurum bizden belirli şeyler istese de o günü yaşatacak tüm detaylar eksiksiz bir şekilde çekilmelidir, bu çekimin amacı görsel açıdan zenginlik katmanın yanı sıra arşiv niteliğinde de kullanılabilmesidir.

Tüm etkinliklerin ortak noktası her birinin kaçırılmaması gereken en önemli anlarının olmasıdır. bunu biraz örneklendirecek olursak bir mezuniyet töreninde kep atılması,Doğum gününde pasta kesilmesi,açılış törenlerinde kurdele kesilmesi , konserde kalabalığın en coşkulu anın yansıtılması gibi sayabiliriz. ve bu önemli anların hiçbir şekilde telafisi olmayacaktır.

Etkinlik çekimlerinde ekipmanlarımız alternatifli olacak şekilde çalışmak gerekmektedir örneğin konuşma yapan birisini yakın plan çekmek gerekirken çok kısa bir süre içerisinde ambiyansı yansıtacak geniş açılı karelerde çekmemiz gerekebilir bu sebeple kullandığımız ekipmanın çeşitliliği fazla olmalıdır.

Son dönemde sosyal medyanın aktif kullanılması sebebiyle birçok kişi yada kurum anlık paylaşım yapabilmek adına hızlı bir şekilde görsel talep etmektedir. çekim yapan ekibin yanı sıra arka planda basın montajı yapabilecek bir kişi görevlendirmek doğru olacaktır ve böylece organizasyon devam ederken küçük çaplı profesyonel paylaşımlar yapılması sağlanacaktır.Bunun bir tık ötesini yapmak istiyorsanız bir uygulama ile etkinlikte fotoğrafı çekilen kişilerin tamamına 1 saatlik bir süre içerisinde cep telefonlarına her kişinin özel fotoğraflarını ulaştırabilirsiniz.

Görsel mecraların hitap ettikleri kişiler farklılık göstermektedir bu sebeple etkinliklerde yapılan video çekimleri hitap ettikleri mecraya göre kurgulanıp montaj yapılmalıdır.biraz açmamız gerekirse televizyon kanalları ya da magazin siteleri etkinliğin içeriğinden çok katılanların kim olduğuna ne tür bir davetli topluluğu olduğuna dikkat eder, sosyal mecralarda ise etkinliğin nasıl gerçekleştiği daha dikkat çekicidir. Dolayısıyla hitap edilen kitleye göre çekim yapmak önemlidir.

Etkinlikleri diğerlerinden farklı kılmak için neler yapılabilir

Sizlere biraz da teknolojinin gelişmesi ile beraber hızlı pratik bir o kadar da keyifli uygulamalardan bahsedeceğim bu uygulamalar etkinliklerinizi ayrı bir hava katacak ve fark yaratmanızı sağlayacaktır.

Photo booth ,Mirror booth ,insta booth uygulamaları

Tebrik kutusu uygulaması

Şipşak polaroid uygulamaları

Green box uygulamaları

Social 360 uygulamaları

Ters oda uygulamaları

Flipbook uygulamaları

Eye shot uygulamaları

Kafalar


#etkinlik fotoğraf çekimi #etkinlik video çekimi # organizasyon fotoğraf çekimi #organizasyon video çekimi #kısa film çekimi

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page