top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıSerkan çankaya

Tanıtım Filmi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Güncelleme tarihi: 25 May 2020


Pazarlama birimi yetkiliniz toplantı sırasında söz aldı ve bir tanıtım filmi hazırlığında olduklarını, bunun pazarlamanızın başarısı açısından neredeyse zorunlu olduğunu söyledi. Toplantı odasında sektörel rapor, rakip analizi, marka bilinirliği sözleri havada uçuşuyor. Sizin aklınızdaysa tek bir cümle var yankılanan:


“Neden tanıtım filmi çektirmeliyim?”


Gerçekten, neden tanıtım filmi çektirmelisiniz?


Bunun cevabını size verebilmemiz için, öncelikle tanıtım filminin ne olduğunu anlatarak başlamamız gerekiyor.


Tanıtım filmi nedir?


Tanıtım filmi bir firmanın vizyonunu, misyonunu, büyüklüğünü, hangi alanlarda hizmet verdiğini görsel içerik, müzik, animasyon, seslendirme ve efektlerle harmanlayıp profesyonel bir şekilde sunma sanatıdır. Bilimsel araştırmalara göre video içerikleri fotoğraf, grafik tasarım gibi görsel ya da yazılı içeriklere nazaran mesajınızı karşı tarafa 10 kat daha etkileyici biçimde iletir. Bu nedenle tanıtım filmleri, sizin kitlenize kendinizi en doğru biçimde anlatmanızı sağlayan pazarlama/sunum araçlarıdır.



Firmanızın iyi bir yerlere gelmesini istiyorsanız sizlere önerim, pazarlama yetkiliniz veya size tanıtım filmi çektirmenizi öneren kişi her kimse onun sözlerine kulak vermenizdir. Örneğin ihracat yapan bir firmaysanız üretim alanınızı sergileyebileceğiniz en güzel içerik tanıtım filmidir. Kısacası, kendinizi anlatabilmeniz için tanıtım filmleri nokta atışı çözümler sunar.


Tanıtım filmi türleri

Tanıtım filminin ihtiyaçlarınıza göre kurgulayabileceğiniz farklı türleri vardır. Bu türleri kısaca tanıtmaya geçmeden önce tanıtım filmini dediğimizde aklımıza neler geliyor bunları sıralayalım; daha doğrusu tanıtım filmi kategorilerini belirleyelim;


· Kurumsal tanıtım filmi

· İnfografik tanıtım filmi

· Ürün tanıtım filmi

· İmaj tanıtım filmi


Kurumsal tanıtım filmi:

Kurumsal tanıtım filmi firmanızın A'dan Z'ye tüm detaylarıyla tanıtıldığı vizyonunuzun, misyonunuzun ve firmanızla ilgili tüm bilgilendirmeleri içeren film kategorisidir.



İnfografik tanıtım filmi:

Infografik tanıtım filmi diğer tanıtım filmlerinde nazaran daha bilgilendirici grafik tasarım içerikleri ile donatılmış çalışmaları kapsar.



Ürün tanıtım filmi:

Ürün tanıtım filmi firmanızdan ziyade ürün odaklı spesifik tanıtım filmleridir.





İmaj tanıtım filmi:

İmaj tanıtım filmi, prodüksiyon gerektiren sanatsal tanıtım filmi kategorisidir. Prodüksiyon ile ne kasttetiğimizi biraz daha açacak olursak; imaj tanıtım filmleri firmanıza özel yapılmış bir jingle, profesyonel oyuncular, gerçekçi efektler vb. çalışmaları da içeren, kapsamlı film çalışmalarıdır diyebiliriz.


Tanıtım filmleri aşamaları


Tanıtım filmleri, türüne göre şu çalışma aşamalarının bazılarını veya tamamını kapsar:

· Senaryo hazırlığı

· Metin hazırlığı

· Cast belirlenmesi

· Müzik seçimi ya da hazırlanması

· Seslendirme

· Video çekimi

· Kurgu montaj

· Color correction

· Görsel efekt ve animasyonlar

· Film onayı

Peki tanıtım filmi çekilirken nelere dikkat etmeniz gerekir; biraz da bunlardan bahsedelim:


Lütfen senaryonuz netleşmeden çekim işlemlerine başlamayın! Hele ki global bir firmaysanız ya da birkaç kişinin onayı gerekiyorsa mutlaka bu onaylar alınıp sonrasında çekim aşamasına başlayın. Senaryo netleşmeden çekime başlanması halinde gereksiz zaman kayıpları ve tekrar eden çekimler yaşanabilir; bu da size ekstra bir maliyet olarak geri dönecektir.


Çekime başlamadan birkaç gün önce mutlaka bir keşif çalışması yapın. Hangi ortamlarda, günün hangi saatlerinde çekim yapılacak; ışık hangi açıdan daha uygun olacak… gibi soruların hepsinin çekim başlamadan önce mutlaka netleştirilmesi gerekir.


Çekim günü tüm hazırlıkların eksiksiz yerine getirildiğini kontrol edin: Hava şartları uygun mu? Çekim yapılacak alanların temizliği yapıldı mı? Filmde yer alacak oyuncuların ya da personelinizin kılık kıyafeti düzgün mü? Bu aşamalardan bir tanesinin bile atlanması, vakit, emek ve para kaybına sebep olacaktır.


Çekim işlemleri uzun zaman alabilir. Eğer üretim yapan bir firmaysanız üretiminizin de aksamaması için bütün bölümlerin planlamasını çekimlere başlamadan yapın ve personelinize bilgilendirme yazılarını mutlaka yazın.


Hava çekimleri yapılacaksa gerekli izinlerin önceden alınmasını sağlayın ve hava çekimini yapacak drone operatörünün yetki belgesini bir hafta öncesinden isteyin.

Üretim yapan bir firmaysanız kişisel koruyucu ekipmanlar, iş sağlığı güvenliği ekipmanları eksiksiz hazır olmalıdır.


Ürün odaklı bir çekim gerçekleşecekse ürünün dışında kullanacağınız aparatlar aksesuarlar görsel tüm objeler hazır olduğundan emin olun.

Tanıtım filmleriyle ilgili kısaca verebileceğimiz bilgiler şimdilik bunlar. İlerleyen günlerde tanıtım filmlerinin aşamalarıyla ilgili daha detaylı bilgi ve örnekleri paylaşacağız. Diğer yazılarımız için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın, tekrar görüşmek dileğiyle!


#tanıtım filmi #ürün tanıtım filmi #imaj tanıtım filmi #infografik tanıtım filmi #kurumsal tanıtım filmi

52 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page